Det vore fel att säga att detta är en vegansk pasta carbonara. Det är snarare en vegansk pastarätt inspirerad av smakerna i carbonara, men med sin egen smakprofil. Första gången jag gjorde denna var inte tanken att den skulle bli vegansk, utan bara vegetarisk. Men insåg när jag börjat kokat pastan att jag hade slut på ägg och glömde osten, då det blev så gott ändå. Detta har sedan blivit en favorit då den är snabb, billig, enkel och fantastiskt god! Anpassa mängderna för din egen smak och behov, men detta är vad jag brukar använda för 2 portioner.
Ingredienser 2 portioner
ca 2 liter vatten
1 tärning grönsaksbuljong
ca. 200 gram spagetti*
ca. 80 gram frysta gröna ärtor
ca. 50 gram strimlade soltorkade tomater
olivolja
nymalen svartpeppar
torkad basilika
ev. salt
Gör så här:
Koka upp vattnet med grönsaksbuljongen
Tillsätt pastan när det kokar häftigt och koka tills det är "al dente"
Tillsätt ärtorna i vattnet. (ärtorna behöver inte mer tillagning än detta)
Stäng av plattan och häll av, men spara kokvattnet.
Lägg tillbaka pasta och ärtor i kastrullen på eftervärmen på plattan.
Tillsätt olivolja cirka 2 msk och de soltorkade tomaterna. Rör om.
Späd med kokvatten tills du får det så krämigt du vill ha. Värm på vid behov.
Smaka av med svartpeppar, torkad basilika och eventuellt salt.
Servera direkt, ringla gärna lite extra olivolja över vid servering.
* Jag använder majspasta, då jag är sädesslagsallergiker. Funkar lika bra med vanlig pasta.
Comments